Azot (N): 149,0 g/l
Wapń (CaO): 225,0 g/l
Magnez (MgO): 30,0 g/l
Bor (B): 0,75 g/l
Cynk (Zn): 0,3 g/l
FORMUŁA COMPLEX
Niski poziom wapnia w roślinie zwiększa ryzyko wystąpienia przebarwień i uszkodzeń owoców i warzyw oraz silnie ogranicza ich zdolność do przechowywania. Stosowanie wapnia pomaga utrzymać prawidłową kondycję roślin w sezonie wegetacyjnym.
W zapobieganiu wystąpienia gorzkiej plamistości, ordzawień i uszkodzeń skórki owoców oraz ograniczonej zdolność do przechowywania, wynikających z niskiego poziomu wapnia w roślinie. 2 – 5 l/ha od pękania pąków do początku kwitnienia, powtarzane co 7 – 10 dni. 5 – 10 l/ha od opadania płatków do tygodnia przed zbiorem, powtarzane co 7 – 10 dni.
W zależności od wielkości drzew stosować 200 – 500 l wody/ha, stosując ilość wystarczającą dla pełnego pokrycia liści.
Należy unikać oprysku przy wysokich temperaturach. Jeśli temperatura powietrza przekroczy 21°C, a oprysku nie można opóźnić, należy obniżyć dawkę i wcześniej powtórzyć zabieg dla zachowania łącznej ilości nawozu w sezonie. Oprysk późnym popołudniem lub wczesnym wieczorem zmniejsza ryzyko poparzeń. Młode liście są bardziej wrażliwe na fitotoksyczność.
W celu poprawy jędrności owoców i przedłużenia zdolności przechowalniczej. Od początku kwitnienia. Jeśli potrzeba powtórzyć co 10 - 14 dni. Zabieg podtrzymujący to 2,5 l/ha, zabieg uzupełniający niedobory 5,0 l/ha w 500 – 1000 l wody/ha.
W celu zapobiegania niedoborom. 2 – 3 zabiegi co 10 – 14 dni zaczynając od momentu osiągnięcia przez korzeń średnicy 7 mm. 5,0 l/ha 2 co najmniej 200 l/ha wody
Czernienie selera to objaw niedoboru wapnia występujący na młodych liściach w środku rośliny. Należy dopilnować, aby oprysk dotarł do środka rośliny. Stosować jak najwcześniej, jeśli roślina wykształciła wystarczającą powierzchnię liści do przyjęcia oprysku. 5,0 l/ha w co najmniej 200 l/ha wody
W zapobieganiu zamierania brzegów sałaty, stosować oprysk na wrażliwe tkanki. Zabieg należy wykonać odpowiednio wcześnie. Nie stosować Carnival w sałacie uprawianej pod osłonami. Rozpocząć przed rozwojem główki i jeśli potrzeba powtarzać co 10 - 14 dni. 5,0 l/ha w co najmniej 200 l/ha wody
W ograniczaniu zaburzeń związanych z niedoborem wapnia. 5,0 l/ha w ilości wody dostatecznej, aby uzyskać pokrycie łodyg, powtórzyć po 10 - 14 dniach.
W zapobieganiu niedoborów w kalafiorze, kapuście, brukselce, kapuście pekińskiej. Na początku sezonu wegetacyjnego co 7 - 10 dni w dawce 5,0 l/ha w co najmniej 200 l/ha wody
Karta charakterystyki:
carnival_karta_charakterystyki.pdf (136.4 KB)
Ulotka Nawozy Dolistne:
nawozy_mini-ulotka-2021.pdf (3.3 MB)