Preparat Benevia® teraz też dostępny w opakowaniu 250 ml
Benevia® to insektycyd w formie koncentratu zawiesiny olejowej do rozcieńczania wodą (OD), o działaniu kontaktowym i żołądkowym.
Na roślinie działa wgłębnie oraz translaminarnie. Paraliż owadów następuje w ciągu kilku godzin i objawia się zahamowaniem ruchu i żerowania szkodnika.
Ostateczny efekt działania widoczny jest po 3-6 dniach od zabiegu.
Benvia® chroni następujące uprawy.
Insektycyd Benevia® zwalcza szerokie spektrum szkodników, które stanowią poważne zagrożenie dla upraw warzyw i truskawki.
Są to:
Mączlik warzywny (Aleyrodes proletella) – szkodnik należący do rzędu pluskawiaków. Najczęściej atakuje uprawy kapustne, głównie kapustę włoską, kapustę brukselską, kalafior, brokuł i jarmuż, ale także brukiew, rzepę oraz gorczycę. Larwy i osobniki dorosłe żerują na dolnej stronie liścia i odżywiają się bezpośrednio sokiem pobieranym z tkanek przewodzących liści. W wyniku żerowania szkodnika roślina jest osłabiona, a także zanieczyszczona jajami i larwami oraz dużą ilością spadzi (rosy) miodowej, która jest wydalana podczas żerowania. Na rosie miodowej rozwijają się grzyby sadzakowe. Uprawy zaatakowane przez mączlika mają znacznie obniżoną jakość i słabo plonują. Masowe namnożenie mączlika może doprowadzić do dyskwalifikacji handlowej uprawy i zamierania roślin.
Wciornastki (Thysanoptera) – to niewielkie, podłużne owady o ciemnym zabarwieniu. Wyglądem przypominają czarne kreseczki. W Polsce występuje ponad dwieście gatunków wciornastków. Niektóre z nich są groźnymi szkodnikami roślin uprawnych. Wciornastki wywołują m.in. odbarwienia i deformacje roślin oraz zanieczyszczają je odchodami. Są także przenosicielami ponad dwudziestu wirusów roślinnych, w tym jako jedyne zwierzęta topsowirusów. Wciornastki mogą całkowicie zniszczyć roślinę i tym samym spowodować znaczną utratę plonu. Dorosły osobnik wciornastka jest w stanie złożyć kilkadziesiąt jaj, co powoduje, że w jednym sezonie powstaje kilka pokoleń tego niebezpiecznego dla upraw szkodnika.
Śmietka kapuściana (Delia radicum) – jeden z najgroźniejszych szkodników warzyw kapustnych oraz innych upraw roślin z rodziny kapustowatych. Największe szkody w uprawach powodują larwy szkodnika, które mogą żerować nawet przez trzydzieści dni. Larwy śmietki kapuścianej odżywiają się korzeniami, których zniszczenie prowadzi do więdnięcia, zahamowania wzrostu lub obumierania roślin. W jednej roślinie może żyć nawet 300 larw śmietki kapuścianej. Samica składa około 100-150 jaj na szyjce korzeniowej rośliny żywicielskiej lub na glebie w jej pobliżu. Śmietka kapuściana może spowodować spadek wielkości i jakości plonu, a przy masowych nalotach nawet całkowitą jego utratę.
Miniarka porówka (Napomyza gymnostoma) jest niebezpiecznym szkodnikiem upraw cebulowych, m.in. upraw cebuli, szczypiorku oraz pora. Miniarka porówka to niewielka, 3–4 mm, muchówka. Groźne dla roślin uprawnych są zarówno dorosłe samice, jak i larwy. Samice miniarki podczas żerowania nakłuwają powierzchnię liści powodując powstawanie charakterystycznych białych punktów ułożonych w rzędzie wzdłuż liścia, gdzie następnie składają jaja. Wyległe z jaj larwy żerują na liściach oraz w zgrubiałej części roślin. Szczególnie niebezpieczne jest żerowanie drugiego pokolenia miniarki, które powoduje powstawanie dużych i stałych uszkodzeń rośliny. W wyniku drążenia przez nie wąskich tuneli (miniowanie) w przylegających do siebie liściach, rośliny zaczynają gnić i łatwiej porażane są przez choroby. Uszkodzone rośliny mają znacznie niższą wartość handlową.
Gąsienice motyli – Wśród groźnych szkodników upraw, przede wszystkim kapustnych, są także gąsienice motyli – bielnika (kapustnika i rzepnika), tantnisia krzyżowiaczka, piętnówki kapustnicy, błyszczki jarzynówki. W ciągu roku gąsienice występują w dwóch pokoleniach i mogą być przyczyną bardzo dużych szkód w uprawach. W zależności od gatunku motyla gąsienice żerują pojedynczo lub w gromadach. Powodują poważne zniszczenia liści, przy dużej liczebności nawet gołożery. Mogą uszkodzić stożek wzrostu upraw kapustnych przez co kapusty i brokuły nie zawiązują róż, a u kapusty dochodzi do wielogłowatości. Gąsienice są w stanie wejść do luźnych jeszcze główek kapusty i róż np. kalafiora wydrążyć wewnątrz tunele i zanieczyścić je odchodami. Tak zniszczone uprawy zaczynają gnić. Gąsienice motyli to niebezpieczne szkodniki i duże wyzwanie dla plantatorów warzyw.
Stonka ziemniaczana (Leptinotarsa decemlineata)
Stonka ziemniaczana to groźny szkodnik upraw ziemniaków, jest chrząszczem z rodziny stonkowatych. Żywi się liśćmi, kwiatami i łodygami ziemniaków. Samica stonki od czerwca do nawet połowy sierpnia składa jaja w dużych grupach na spodzie liści ziemniaczanych. Uszkodzenia roślin ziemniaka powodowane są zarówno przez chrząszcze, jak i przez larwy. Młode larwy zjadają głównie blaszkę liściową roślin, a starsze larwy i chrząszcze obgryzają także brzegi liści. Żerujące na liściach larwy mogą całkowicie pozbawić roślinę liści. Przyjmuje się, że wystąpienie już około 60 larw może spowodować poważne straty w plonie.
Szkodnik: stonka ziemniaczana
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 125 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy dwóch liści do fazy, gdy widoczne są pierwsze jagody (BBCH 12 - 70).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika, w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw.
Zalecana ilość wody: 300-600 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Szkodnik: wciornastki
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy dwóch liści do początku fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 80).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw.
Zalecana ilość wody: 200-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w etykiecie)
Szkodnik: połyśnica marchwianka
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania nasion (BBCH 11 - 89).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika, w czasie wylotu pierwszych muchówek.
Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w etykiecie)
Szkodniki: piętnówka kapustnica, tantniś krzyżowiaczek, bielinki
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 500 ml/ha.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 400-500 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy drugiego liścia właściwego do końca fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 49).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie składania jaj oraz wylęgu pierwszych larw.
Zalecana ilość wody: 300-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Szkodnik: śmietka kapuściana
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy drugiego liścia właściwego do końca fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 49).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie wylotu pierwszych muchówek.
Zalecana ilość wody: 300-800 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w etykiecie)
Szkodnik: kwieciak malinowiec
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 750 ml/ha.
Termin stosowania: od fazy drugiego liścia do fazy dojrzałości zbiorczej (BBCH 12 - 89).
Zabieg wykonać po wystąpieniu szkodnika w czasie wylotu chrząszczy.
Zalecana ilość wody: 300-1000 l/ha.
Zalecane opryskiwanie: drobnokropliste.
Odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2 (z uwzględnieniem zabiegów wskazanych w etykiecie)
Produktu Benevia® nie należy mieszać z innymi środkami ochrony roślin.
W celu zwiększenia skuteczności zwalczania szkodników ssących takich jak: mączliki i wciornastki zaleca się dodatek adiuwanta olejowego (pochodzenia naturalnego).
Przed przystąpieniem do sporządzania cieczy użytkowej dokładnie ustalić potrzebną jej ilość. Zawartością opakowania przed użyciem wstrząsnąć. Odmierzoną ilość środka wlać do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą (z włączonym mieszadłem).
Opróżnione opakowania przepłukać trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlać do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową.
Zbiornik opryskiwacza uzupełnić wodą do potrzebnej ilości.
Opryskiwać z włączonym mieszadłem.
Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza nie wyposażonego w mieszadło hydrauliczne ciecz mechanicznie wymieszać.
Zasadowość cieczy użytkowej nie powinna przekraczać wartości pH 7.
Zaleca się zużyć ciecz użytkową nie później niż w ciągu 4 godzin od jej przygotowania.
0,25L, 1L
Etykieta:
benevia-100-od-etykieta.pdf (558.2 KB)
Karta charakterystyki:
benevia_100_od_karta_charakterystyki.pdf (71.2 KB)
Ulotka:
ulotka-mini_benevia.pdf (2.3 MB)